Opened 17 years ago

Closed 17 years ago

#327 closed defect (invalid)

game freezes, claims device is in use

Reported by: (none) Owned by: SF/ender
Priority: normal Component: Engine: SCUMM
Keywords: Cc:
Game: Sam and Max

Description

when i try to run sam&max, it claims that it needs a
config file (scummvm.ini, which does exist. doesnt have
any content in the s&m entry.) and the device is in use
(no sounds are playing). another window opens for the
game - and is frozen (i have to kill it from windows).

exact message:
Unable to open configuration file:
C:\WINNT\scummvm.ini.

Detected game 'Sam & Max', version 6.4.2
WARNING: No path was provided. Assuming the data
files are in the current directory!
Error(0:0:0x0): MM System Error 'The specified device is
already in use. Wait until it is free, and then try again.'!

version: 0.2.0
game: floppy

please reply by email if you can: galia@hotpop.com

Ticket imported from: #575518. Ticket imported from: bugs/327.

Change History (7)

comment:1 by SF/ender, 17 years ago

Ignore the scummvm.ini line, that's just - as it says - a
warning. It's looking for the ini file, and you don't have one.
But it's not required. See readme.txt for more.

The 'MM System Error' is from Windows. Windows cannot
open your soundcard. This may be for a number of reasons,
such as you do not have a recent version of DirectX installed,
your audio card drivers are broken, you have another
application that 'locks' the audio card open (such as
Winamp)... or you just don't HAVE a sound card.

comment:2 by SF/ender, 17 years ago

Owner: set to SF/ender

comment:3 by (none), 17 years ago

Logged In: NO

it's not that..
< you do not have a recent version of DirectX installed >
its not that effective in win2000 afaik

< your audio card drivers are broken >
my audio card works fine

< you have another application that 'locks' the audio card
open (such as Winamp) >
winamp doesnt lock my audio card open.. besides i tried
logging off and on (to close any program that could be open)
and still got the error.

< ... or you just don't HAVE a sound card >
i do .. who doesnt? i got scummvm for the sounds.

comment:4 by SF/ender, 17 years ago

Yes, of course DirectX is effective in Win2K. You should try
upgrading to DX8.1. Also make sure you are running the
latest version of SDL - www.libsdl.org

Other than that, there isn't much I can suggest. The only way
this could be a scummvm bug is if your soundcard has
trouble creating a directsound initiated waveout session. If
this is the case I will add a new commandline option to
reenable DX Primary output in ScummVM..

comment:5 by (none), 17 years ago

Logged In: NO

thanks, apparently i had dx8.1 (maybe an earlier build?) but i
re-downloaded it, and now it works.

comment:6 by SF/ender, 17 years ago

Resolution: invalid
Status: newclosed

comment:7 by SF/ender, 17 years ago

Closing. Appears to have been a Windows bug.

Note: See TracTickets for help on using tickets.