Opened 11 months ago

Closed 8 weeks ago

#14418 closed defect (fixed)

TETRAEDGE: Syberia 1 - Hot spots and walk behind areas turn to solid white rectangles

Reported by: PacketLauncher Owned by: mduggan
Priority: normal Component: Engine: Tetraedge
Version: Keywords: Syberia hot spot white rectangles
Cc: Game: Syberia 1

Description

I'd like to report that hot spots and walk behind areas turn to solid white rectangles in many places in the game. The issue is reproduced at the same places / moments. Examples from the beginning of the game:

  1. When going back down from the room, the balustrade right next to the stairs turn into a solid white rectangle.
  1. When placing the second fax from the office on the automatons hand at the entrance of the notary office and activating it, right when the scene changes back from the notary's office to the outside, the area where the automatons hand and the fax it reads turns into a solid white rectangle.

Attachments (4)

Screenshot 1.png (837.8 KB ) - added by PacketLauncher 11 months ago.
Screenshot 2.png (620.9 KB ) - added by PacketLauncher 11 months ago.
ScummVM 2.8.0git3829-gdca58c2cb05-dirty (Apr 14, 2023).png (53.3 KB ) - added by PacketLauncher 11 months ago.
syberia-mac.005 (55.5 KB ) - added by LumKitty 7 months ago.

Download all attachments as: .zip

Change History (13)

by PacketLauncher, 11 months ago

Attachment: Screenshot 1.png added

by PacketLauncher, 11 months ago

Attachment: Screenshot 2.png added

comment:1 by mduggan, 11 months ago

Those are both working fine for me on MacOS with OpenGL rendering. Could you give some more details about the platform / renderer / build you're using?

Could you also confirm if you are using standard & up-to-date video drivers for your platform as it seems like a weird issue.

comment:2 by PacketLauncher, 11 months ago

Thanks for the prompt reply. Much appreciated.

I'm working on the Mac version of the game, as this is the only version that works in ScummVM; the PC version work but as a standalone game, without ScummVM.

System: Windows 10 (22H2)
ScummVM version: 2.8.0git3829-gdca58c2cb05-dirty (Apr 14, 2023)
Graphic card: NVIDIA GeForce GT 730 (latest driver version)
ScummVM settings are the default ones when adding the game - I did not change render settings or anything else.

Let me know if anything else is needed.

Thanks

Last edited 11 months ago by PacketLauncher (previous) (diff)

comment:3 by tag2015, 11 months ago

Summary: Syberia 1 - Hot spots and walk behind areas turn to solid white rectanglesTETRAEDGE: Syberia 1 - Hot spots and walk behind areas turn to solid white rectangles

by LumKitty, 7 months ago

Attachment: syberia-mac.005 added

comment:4 by LumKitty, 7 months ago

Same issue here, and it gets more frequent as the game progresses

ScummVM version: 2.8.0git6297-g525d4ae46c8 (Aug 7 2023 08:10:38)
Bug details, including step-by-step instructions to reproduce the bug: As OP. Should be visible on the first scene you spawn in using the attached save
Language of game: English
Version of game: MacOS, GOG
Your OS: Windows 11 22H2 22621.2134
Driver: nVidia RTX2080 v536.67

Also seeing a lot of errors like:
TeCore::findFile Searched but didn't find 22040/A22010-0-00.png
WARNING: TeImage::load: Failed to load 22040/A22010-0-00.png.!
TeCore::findFile Searched but didn't find 22040/A22010-0-01.png
WARNING: TeImage::load: Failed to load 22040/A22010-0-01.png.!
TeCore::findFile Searched but didn't find 22040/A22010-10-00.png
WARNING: TeImage::load: Failed to load 22040/A22010-10-00.png.!
TeCore::findFile Searched but didn't find 22040/A22010-11-00.png
WARNING: TeImage::load: Failed to load 22040/A22010-11-00.png.!
TeCore::findFile Searched but didn't find 22040/A22010-12-00.png
WARNING: TeImage::load: Failed to load 22040/A22010-12-00.png.!
TeCore::findFile Searched but didn't find 22040/A22010-12-01.png
These images do appear to exist, but using a different directory structure, these examples appear to live in: Resources\scenes\BarOutside\22010

Last edited 7 months ago by LumKitty (previous) (diff)

comment:5 by BLooperZ, 8 weeks ago

Seeing https://forums.scummvm.org/viewtopic.php?t=17021
I wonder if the extraction method may be related to this, e.g. the warning after extracting with 7-zip on windows.

EDIT: I have experienced the same issue on windows.. I'll try unpacking via WSL and update

Last edited 8 weeks ago by BLooperZ (previous) (diff)

comment:6 by BLooperZ, 8 weeks ago

Ok, no changes in extracted files if extracting with unar via WSL comparing to 7-zip
although now that I have played the game with latest daily build the issue did not reproduce for me

comment:7 by mduggan, 8 weeks ago

Oh, thanks for checking - I meant to follow up. Does it reproduce in the latest release build (2.9.0)? There were 2 changes that could have fixed this:
https://github.com/scummvm/scummvm/commit/e01f0a1ce943a88c51b8db0d39ff3a3dfdc8508f
and
https://github.com/scummvm/scummvm/commit/645230091f29ddcb73474cd820581e5f739afa15

.. more likely the second one, but I totally forgot to come back to this issue.

Both should have gone in to the 2.9 stable release.

comment:8 by BLooperZ, 8 weeks ago

Thank you, the issue seems fixed in daily build. I haven't check stable but according to the date of the commits it is should fixed there as well :)

comment:9 by mduggan, 8 weeks ago

Owner: set to mduggan
Resolution: fixed
Status: newclosed

Great, thanks!

Note: See TracTickets for help on using tickets.